Най-популярната и оригинална марка в премиум сегмента на малките автомобили -

...
Най-популярната и оригинална марка в премиум сегмента на малките автомобили -
Коментари Харесай

Легендата Mini навърши 60 години

Най-популярната и истинска марка в премиум сегмента на дребните коли - Mini, навърши 60 години. На 26 август 1959 г. British Motor Corporation (BMC) разкрива резултата от своята разработка на революционен нов дребен автомобил. Пред публиката са показани два модела - Morris Mini-Minor и Austin Seven.

Впечатляващо пространство при допустимо най-компактни външни размери, място за четирима пасажери, чудесно пътно държание, невисок разход на гориво и преференциална цена – това са главните насоки, които е следвал основателят на Mini - Алек Исигонис. Така още в първата година на производството на класическото Mini се раждат и моделите Mini Van и Mini Estate.

Този триумф се дължи и на обстоятелството, че Mini подхожда на условията на своето време още през цялото време, само че също по този начин предлага и други качества. С дължина 3.05 метра и базова цена 496 паунда това е съвършен автомобил за дребни паркоместа и лимитирани бюджети. Пъргавото му пътно държание и очарователният темперамент на пропорциите го направиха забавен също за тези водачи, които освен икономията на пространството и спестяването на финанси оценяват също индивидуалността и спортното държание по завоите.

С пазарното лансиране на класическото Mini основателят му Алек Исигонис е извършил задачата си. Morris Mini-Minor и Austin Seven, различаващи се само по радиаторната си решетка, тасовете на джантите и цветовете на каросерията, са задвижвани от четирицилиндров мотор с работен размер 848 куб. см, инсталиран начело напречно и осигуряващ оптималната мощ от 34 к.с.

Динамичните индикатори на двата автомобила са идентични, както и размерът на багажника им от 195 литра. Основните оръжия са ясни - огромно пространство в купето, икономични, само че мощни мотори, чудесно пътно държание и удобно окачване. 

Още през 1960 година BMC прибавя Mini Van към гамата на модела. След това на базата на лекотоварния автомобил със затворена каросерия на пазара е пуснат и остъклен вид комби, който също като Van разполага с две обособени задни порти. Подобно на хечбеците този вид на каросерията също се предлага във разновидности Morris Mini-Traveller и Austin Seven Countryman с безусловно идентични механически характерности. А през 1961 година капацитетът на класическото Mini се разкрива изцяло – тогава е стартиран най-малкият от всички товарачи – Mini Pick-Up.

Един доста специфичен вид, който способства повече от всеки различен за легендата Mini, се появява през втората половина на годината в лицето на Mini Cooper. Конструкторът на спортни коли Джон Купър, който към този момент е непосредствен другар на Алек Исигонис, вижда спортния капацитет на този нов дребен автомобил още при основаването на първите прототипи. С утвърждението на управлението на концерна Купър основава дребна серия от 1000 бройки Mini Cooper, чийто модифициран задвижващ елемент с повишен до 1.0 л работен размер генерира оптималната мощ 55 к.с.

Реакциите към този автомобил, който дебютира на пазара през септември 1961 година, са еуфорични, като хората желаят единствено… още повече мощ! Така Исигонис и Купър усилват работния размер на мотора до 1071 куб.см, вдигайки мощността до 70 к.с. Това способства за изключителното показване на Mini Cooper S освен на пътя, само че и в моторните спортове – успеха на финландския водач Рауно Аалтонен в рали " Монте Карло "  през 1963 година се оказва единствено насочна точка за безчет триумфи в автомобилния спорт. Акцентът, несъмнено, са трите победи на рали " Монте Карло "  през 1964, 1965 и 1967 година

Пет години по-късно Mini Clubman се причислява към гамата като една концепция по-голям модел, с малко по-различна предница в съпоставяне с classic Mini. Всъщност този " родственик "  е с към 11 см по-дълъг от оригинала, наречената Estate комби версия, заместваща Morris Mini-Traveller и Austin Seven Countryman, е с дължина тъкмо 3.4 метра. Широчината, височината и междуосието остават без смяна. В същото време Mini Cooper е изваден от гамата и сменен с топ модела в фамилията Clubman - Mini 1275 GT с 1.3-литров мотор, разрастващ 59 к.с.

През 1990 година почитателите по целия свят с огромна наслада честват следващото завръщане на Mini Cooper в моделната гама. Сега под капака работи 1.3-литров мотор. Еднолитровият елемент в Mini е спрян през 1992 година поради по-строгите условия във връзка с нездравословните излъчвания и от този миг всички модели биват оборудвани с 1275-кубиковия.

Производството на classic Mini e прекратeно вечно през 2000 година С течение на времето повече от 5.3 млн. бройки от най-успешния стилен автомобил в света са напуснали заводите в голям брой разнообразни версии, измежду които към 600 000 автомобила, направени в завода в Оксфорд сред 1959 и 1968 година Но даже след 41 години краят надалеч не е настъпил. Защото след пауза от едвам една година през 2001 започва нова глава в историята на английската марка.

След прекосяването от Rover Group към BMW при започване на 1994 г. пред марката Mini се отварят нови вероятности. Първата стъпка е представянето на концептуална версия на MINI Cooper на автомобилното ревю във Франкфурт през 1997 година, предлагаща взор към ново потомство на този неповторим дребен автомобил. Като съвременна интерпретация на обичайна идея на автомобила тя за първи път съчетава класическите черти на своя предходник с условията към съвременен автомобил на прага на XXI век.

Серийната версия на MINI Cooper е показана за първи път през ноември 2000 година на автомобилното ревю в Берлин. Само година по-късно насочената към бъдещето интерпретация на оригинала е при дилърите като MINI Cooper със 115 к.с. и MINI One с 90 к.с. Със задвижване на предните колела, напречно ситуирани 4-цилиндрови задвижващи елементи, къси надвеси на каросерията и задоволително място за четирима, главните характерности на classic Mini са трансферирани на новите модели.

За извънредно малко време новата интерпретация на този типичен дребен автомобил се трансформира в международен шлагер, подобен остава и до ден днешен. Oще по-голяма живителна мощ в гамата обезпечава въвеждането на нови разновидности мотори. MINI Cooper S дебютира на пазара като извънредна машина за наслада от шофирането през юни 2002 година, със своя мотор с машинален компресор и мощ 163 к.с. Година по-късно MINI One D маркира нови стандарти във връзка с спестовност и успеваемост като първия дизелов модел в историята на марката.

Желанието за шофиране на MINI под намерено небе също се сбъдва доста по-бързо, в сравнение с при класическия модел – MINI Cabrio дебютира напролет на 2004 година През идващите четири години са пуснати разнообразни версии на кабриолета с електрохидравличен мек покрив, създаван като MINI Cooper S Cabrio, MINI Cooper Cabrio и MINI One Cabrio в завода в Оксфорд.

Нови, още по-мощни и в това време надалеч по-икономични двигатели в композиция с усъвършенстваното окачване гарантират още по-голяма наслада от шофирането, толкоз типична за MINI. Наличните при въвеждането на пазара версии MINI Cooper S със 128 175 к.с. и MINI Cooper със 120 к.с. въодушевяват с усъвършенстваното си пътно държание, съчетано със доста по-нисък разход на гориво и по-ниски равнища на излъчванията.

Почти на същата дата, една година след лансирането на новото потомство на модела, в гамата на MINI през есента на 2007 година е добавена новаторска идея. MINI Clubman предлага нов вид интерпретация на обичайна идея на Shooting Brake чрез 24 сантиметра по-дълга каросерия, изправена линия на покрива и отвесно задно стъкло. Междуосието, удължено с 8 см, усилва мястото за краката откъм гърба.

В началото на 2014 година е въведена най-новата генерация на MINI. Актуалните оферти в сегмента на дребните премиум коли включват MINI 3 порти (представеното също през 2014-а), MINI 5 порти и MINI Cabrio, чието последно потомство се появява при започване на 2016 година Новото потомство на модела продължава своя световен триумф с еволюция при дизайна, усъвършенствана функционалност, още по-голяма наслада от шофирането и необятен набор от нововъведения в региона на ръководството в кокпита, асистиращите системи и свързаността. Новите три- и четирицилиндрови мотори с технологията MINI TwinPower Turbo и мощ сред 75 к.с. и 192 к.с. обезпечават още по-добър баланс сред прелестно шофиране и невисок разход на гориво.

Бъдещето на MINI усещането е съвсем тихо, с нулеви местни излъчвания, само че изумително мощно. От 2020 година новият MINI Cooper SE ще даде нов подтик в сегмента на електрическите автомобили. Електрическият мотор с мощност 184 к.с. трябва да комбинира екологична подвижност с особено за MINI чувство при шофиране, въздействащ дизайн и високо качество.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР